onsdag 21 december 2011

Den stora julgodismakardagen

Började med att baka en plåt skurna pepparkakor. Easy peasy eftersom degen låg klar i kylen.

Nr 2 blev citronkola:
100g smör
2dl vispgrädde
3dl socker
1dl sirap
2tsk citronolja

Smält smör, blanda i allt utom citronen och koka tills smeten är 124 grader.
Blanda i olja och häll upp på bakplåtspapper. Klipp i lagom bitar och slå in i cellofan.

Fudge med mörk choklad

Chilitryffel

Cornflakesgodis

Kokostoppar

Trillingnötter


tisdag 20 december 2011

Limoncello

2 citroner, saft och skal
2dl sockerlag (1 del vatten 2 delar socker)
Lägg allt i en burk och slå över 3dl vodka
Låt dra i 3-5 dagar
Sila och slå över i en ren flaska


Saffransbiscotti

Saffransbiscotti
150g grovhackad sötmandel
75g smör
3dl socker
3 ägg
½ g saffran
7dl mjöl
1tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200ºC. Rör smör, socker och saffran, gärna med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget medan du vispar. Blanda torra ingredienser och blanda sedan ner det i smeten. Rulla degen i två längder och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Baka i 30 minuter. Sänk värmen till 120ºC. Skär längderna i sneda bitar när längderna kallnat. Lägg dem på plåten igen och torka skorporna i ugnen i ca 30 minuter.