Knäck
2dl grädde
2dl sirap
2dl socker
1msk smör
1dl skållad hackad mandel
Koka socker, grädde och sirap till 120º ta av och rör ner smör.
Ernst jordnötsgodis
1 burk jordnötssmör
2 dl ljus sirap
1 dl socker
1 liter Kellogs Special-K
1 tsk vaniljsocker
Mörk och ljus choklad att glasera med
2 dl ljus sirap
1 dl socker
1 liter Kellogs Special-K
1 tsk vaniljsocker
Mörk och ljus choklad att glasera med
Smält jordnötssmör, ljus sirap och socker i en kastrull. Blanda ner Kellogs Special-K och vaniljsocker. Slå ut smeten i en långpanna och platta ut. Glasera med smält choklad, både ljus och mörk. Låt stelna i kylen eller utomhus. Skär upp i små bitar och servera som julgodis!
Enklaste tryffeln
1dl grädde
175g choklad
1msk smör
smaksättning:
2msk espressokaffe eller
1dl hackade rostade hasselnötter
Värm grädden, hacka choklad och rör ner till allt smällt, rör ner smör, smaksätt, häll upp i formar.
Rocky Road
100g mörk choklad
1dl minimarshmallows
1dl jordnötter
en näve macadamianötter
Smält choklad, blanda ner godis och nötter, klicka ut i formar.

Knäckäpplen
4 röda svenska äpplen (ex Ingrid Marie)
2 dl strösocker
1 msk glykos
1 dl vatten
röd hushållsfärg
4 träpinnar, 10 - 15 cm
dekoreringsströssel eller kokos
2 dl strösocker
1 msk glykos
1 dl vatten
röd hushållsfärg
4 träpinnar, 10 - 15 cm
dekoreringsströssel eller kokos
Stick in träpinnarna i äpplena. Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och koka upp till exakt 162 grader. Blanda i några droppar röd hushållsfärg. Doppa äpplena i sockersmeten och rulla dem därefter i kokos eller strössel. Det går så klart att bara ha sockersmeten som den är. Ställ dem därefter på ett bakplåtspapper och låt dem stelna. När äpplena är klara paketerar man dem i cellofan och knyter om ett fint snöre.

Lollipops
2 dl strösocker
1 msk glykos
1 dl vatten
pepparmintsarom, hushållsfärg
10 träpinnar, 10 - 15 cm
dekoreringsströssel, hjärtan, nallar, blommor m.m.
1 msk glykos
1 dl vatten
pepparmintsarom, hushållsfärg
10 träpinnar, 10 - 15 cm
dekoreringsströssel, hjärtan, nallar, blommor m.m.
Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och koka upp till exakt 162º. Vill man att klubban ska ha en fin färg droppar man nu i lite hushållsfärg och rör om. Man kan också smaksätta med t.ex. pepparmintsarom. Lägg ut pinnarna på ett bakplåtspapper och klicka ut lite smet ute i änden på varje pinne. Skynda att dekorera med valfritt strössel innan det stelnar. Klipp cellofan i fyrkanter, 15x15 cm, och knyt om varje klubba med ett presentsnöre.
Chokladtryffeltårta
20-30 bitar
1dl rostad mandel
1dl laktosfri grädde
50g laktosfritt smör
300g mörk choklad
1dl laktosfri kesella
10-15 italienska mandelskorpor
flingsalt
Dela mandlarna i halvor. Koka upp grädde och smör. Hacka i chokladen och rör. Grovhacka skorpor, rör ner dem i smeten. Lägg ett smörpapper i en springform. Bred ut smeten och strö över mandeln. Kyl i minst 4h. Strö över flingsalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar