lördag 17 december 2011

Slånbärslikör

Idag har jag dekanterat slånbärslikören jag gjorde iordning i oktober.
Man placerar slånbär i en burk och täcker bären med socker sedan slår man på gin så det täcker både bär och socker och låter det dra i kylen i ca 2 månader. Fantastisk smak.

torsdag 15 december 2011

Bakat pepparkakor - igen

Skurna pepparkakor är en riktig hit. Bakat dem igen. Åt en precis med chévre på, så gott!

onsdag 14 december 2011

If we can cry together we can laugh together

Temys med F. Dricker det juliga teet yogi med smak av kanel, kryddnejlika, ingefära m.m. Varje tepåse har ett visdomsord på påsetiketten.

Köksgranen

Har tagit in en liten julgran i köket. Den fattades där. Nu är det jul här i vårt hus julen är kommen hopp fallerallan lej!

tisdag 13 december 2011

Köttbullar i stora lass

Har nu stekt 2,4 kg köttbullar till julbordet :) oj vad det osar! Köttbullarna är mjölk och glutenfria.

Istället för ströbröd använder jag pofibrer och istället för mjölk och grädde får det bli vatten och frutty mjölkersättning. Funkar bra, smeten håller ihop fint och köttbullarna blir minst lika smarriga.

Examinationsredovisning vs Lucia

Idag var det dags för examination 2 på kursen i presentationsteknik. Hade tagit med mig en av de nybakade lussebullarna för att åtminstone få lite luciakänsla. Nu är jag iallafall på väg hem och väl hemma igen tänkte jag ta itu med de sista julkorten för det är dags att få iväg dem nu. På med lite julmusik, tända adventsljusstaken och sen pyssla så fingrarna glöder.

måndag 12 december 2011

12 dagar och 16h kvar

Julafton närmar sig med stormsteg. Julklappssäcken börjar sakteliga fyllas under granen. En vecka kvar i skolan och en inlämning och två redovisningar innan lovet. Det tredje ljuset brinner så fint i staken.
glitter-graphics.com

Gluten och mjölkfria lussebullar

Idag har jag bakat både gluten- och mjölkfria lussebullar men även en sats som bara är laktosfria.

Recept Gluten- och mjölkfria lussebullar

1pkt saffran
5dl vatten
10tsk frutty (mjölkersättning av raps)
100g mjölkfritt margarin
1msk pofiber
1dl socker
1/2 tsk bakpulver
1pkt torrjäst
1pkt semper fin mix
1/4tsk salt
(russin)



Smält margarin blanda i saffran och låt dra en liten stund. Blanda under tiden fin mix, frutty, jästpulver, bakpulver, salt, pofiber, socker i en bunke. Värm vattnet till 38 grader. Blanda ner tillsammans med ett vispat ägg (russin) och saffransmargarinet i mjölmixen. Blanda tills degen fått en sockerkakssmetkoncistens. Fördela i bullformar och låt jäsa under duk i 30min. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker ovanpå. Grädda i 8min i 250 grader.

Mina laktosfria bullar gjorde jag efter ett recept i Vår Kokbok fast jag bytte ut allt mot laktosfritt.